Strona główna - 228-butelka-equa-zapytaj-mnie-o-colway

BUTELKA EQUA

BUTELKA EQUA – WEŹ MNIE ZE SOBĄ…DO PRACY, NA SIŁOWNIĘ, DO SZKOŁY

 

Zacznijmy od początku. Woda, woda zdrowia doda – jak mawia stare porzekadło. Znaczenie tego związku w organizmie jest wysoce cenione od zarania dziejów. Jednak czy zdajemy sobie sprawę, jakie ważne procesy zachodzące w organizmie, warunkuje obecność wody? Jak prawidłowo nawadniać ciało? Jaki wpływ na jakość wody ma sposób jej pakowania?

Woda stanowi 70% naszego organizmu. Bez wody nie ma życia. Człowiek potrzebuje przeciętnie od 2 do 2,5 litrów wody każdego dnia. Nie bez znaczenia jest również jej jakość. Woda powinna być przede wszystkim czysta, nie zawierać chloru i żadnych jego organicznych pochodnych, soli metali ciężkich (tzw. metali śmierci), związków azotowych, pestycydów, bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, fekaliów, prostych związków organicznych oraz ksenobiotyków.

Woda jest wydalana w trakcie procesów fizjologicznych, które zachodzą w organizmie, dlatego też niezwykle ważne jest uzupełnianie niedoborów. Statystyki mówią jednoznacznie, że Polacy nie potrafią się skutecznie nawadniać. Zdecydowanie za rzadko sięgamy po płyny. Nasuwa się pytanie, czy każdorazowe posiadanie butelki mogłoby spowodować zwiększenie spożycia wody? Czy mimochodem nie sięgasz po ciastko, które leży w zasięgu Twojego wzroku? COLWAY wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom.

EQUA to butelka wielokrotnego użytku, przeznaczona do codziennego korzystania. To produkt łączący w sobie wiele zalet, nie tylko dba o zdrowie, ale i o środowisko naturalne, ponieważ jest w pełni zgodny z polityką CSR, czyli społecznej odpowiedzialności w biznesie. Korzystanie z butelek wielokrotnego użytku ma na celu zminimalizowanie popytu na jednorazowe opakowania do napojów. To najważniejszy aspekt ekologiczny marki. Produkcja wody butelkowanej powoduje regularną emisję toksyn do atmosfery. Samo tylko wytwarzanie opakowań i transport do sklepów pochłania ogromne ilości energii oraz paliwa, generując przy tym olbrzymie koszty, które ponosi nabywca końcowy.

Prostą receptą na tę bolączkę jest zmiana nawyków. Jedną butelką wielokrotnego użytku można zastąpić od kilkuset do kilku tysięcy butelek jednorazowych, w myśl zasady 3R: Reduce, Reuse, Recycle (tłum. Redukcja, Ponowne użycie, Recykling).

Napoje w jednorazowych opakowaniach – czy wiesz czym ryzykujesz?

Tworzywa, z których są wykonywanie butelki, zawierają wiele szkodliwych substratów takich jak Bisphenol A, ftalany, ołówczy kadm. Pod wpływem temperatury lub długotrwałego kontaktu, niepożądane substancje zaczynają przenikać do napojów, a po spożyciu – do naszego organizmu. Są one o tyle niebezpieczne, że nawet w bardzo małych stężeniach zaburzają działanie układu hormonalnego, kostnego, funkcjonowanie serca, mózgu, owulację, mogą powodować raka, przyczyniać się do zaburzeń genetycznych a nawet wpływać na płeć przyszłego dziecka. Temat jest poddawany licznym spekulacjom, jednak z pewnością nie powinniśmy ryzykować utraty zdrowia swojego i rodziny. To niespieralne dowody na to, jak ważnym jest, z jakich naczyń spożywamy wodę. Najlepsze są naczynia szklane wykonywane zwłaszcza ze szkła borokrzemowego, a także ze specjalnego rodzaju plastiku, w którego skład nie wchodzą substancje ropopochodne.

Szkło borokrzemowe jest produkowane zaledwie w kilku wytwórniach Europy. W jego skład wchodzi piasek kwarcowy zawierający dwutlenek krzemu SiO2 oraz trójtlenek boru B2O3. Nie zawiera ołowiu, kadmu czy innych niebezpiecznych substancji, a także  żadnych substancji alkalicznych w postaci tlenku wapnia CaO czy magnezu MgO. Dlatego znacznie przewyższa unikalnymi właściwościami typowe rodzaje szkła, przede wszystkim sodowo-wapniowe.

Ze względu na swoje szczególne właściwości i poddawanie go bardzo surowym wymogom jakościowym, znalazło zastosowanie przede wszystkim jako szkło laboratoryjne (zwłaszcza w medycynie). Odznacza się bardzo wysoką odpornością na działanie substancji żrących oraz na szok termiczny – zwykle w zakresie temperatur co najmniej -400C÷1500C, a w przypadku naczyń żaroodpornych nawet do temp. 5000C. Nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie przechodzi smakiem ani zapachem przechowywanej w nich żywności czy płynów. Charakteryzuje je także duża twardość i znaczna odporność mechaniczna, w tym odporność na zarysowania czy matowienie w zmywarkach. Z tego względu doskonale sprawdza się więc w gospodarstwach domowych – zwłaszcza w kontakcie z żywnością.

Organizacje konsumenckie w wielu krajach coraz szerzej rekomendują szkło borokrzemowe. Staje się ono coraz bardziej popularne w naczyniach dla dzieci i niemowląt – np. na rynku niemieckim i amerykańskim coraz szerzej wykorzystuje się borokrzemowe butelki do mleka. Dlatego warto skorzystać z wielkim pożytkiem z borokrzemowych butelek do wody, jakie ostatnio pojawiły się nareszcie i na polskim rynku. Tym bardziej, że charakteryzują się wyjątkowo pięknym, unikalnym wzornictwem. Dodatkowo związki krzemu zawarte w materiale naczyń wpływają na poprawę struktury wody i jej właściwości smakowe i porozdrowotne. Nieprzypadkiem przecież nasi przodkowe wykładali dno studni kawałkami krzemieni. Od dawna obserwowano bowiem, że ludzie pijący wodę z takich studni mniej chorują, a sama woda jest bardzo przejrzysta, smaczna i wyjątkowo pozytywnie wpływa na zdrowie, bowiem pod wpływem krzemu dochodzi do aktywizacji i strukturyzacji wody.  Dlatego jak najbardziej wskazane jest pić wodę z butelek borokrzemowych.

Newsletter

Zapisz się teraz

Kontynując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close