Strona główna - 416-odchudzanie-pieprzem-piperyna

ODCHUDZANIE PIEPRZEM? KILKA SŁÓW O PIPERYNIE

Odchudzanie pieprzem?

Kilka słów o piperynie

 

Pieprz czarny używany jako suszona przyprawa od stuleci, jest określany jako „czarne złoto” i „król przypraw” ze względu na popularność w wielu kulturach i kuchniach. Kojarzony również od dawna z medycyną wschodu.  To nie jest jednak takie proste, jak się wydaje! Nie wystarczy bowiem w czystej postaci przyprawa, której powszechnie używamy w kuchni… to za mało by w pełni wykorzystać jej możliwości. Cały sekret tkwi w magicznym składniku – piperynie! Naukowcy poświęcili sporo czasu na zbadanie właściwości tego komponentu – wierzchniej warstwy pieprzu – odpowiedzialnej za ostry i wyrazisty smak. Nie da się jednak w zaciszu domowej kuchni wyodrębnić piperyny z pieprzu. Na szczęście istnieją na rynku suplementacyjnym produkty, takie jak Axanta, które zawierają w sobie moc tego skutecznego składnika. Koreańscy uczeni Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong dowiedli, że piperyna nie tylko likwiduje tkankę tłuszczową, ale również wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie wiosennego przesilenia jest niezwykle istotne!

Pieprz czarny jest też doskonałym środkiem moczopędnym, przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym.

 

 

Piperyna jako związek bioaktywny

Piperyna jest najbardziej bioaktywnym składnikiem pieprzu. W praktyce oznacza to, że ma bezpośredni wpływ na tkanki i komórki. Dzięki istnieniu składników bioaktywnych możemy się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem na długie lata. Substancje te posiadają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, a regularne ich spożycie chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.


Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia czarnego pieprzu

Pojęcie „superfoods” w literaturze pojawia się ostatnimi czasy nagminnie…W przypadku czarnego pieprzu – użycie tego sformułowania jest jak najbardziej na miejsc – biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych oraz korzystne działanie ogólnoustrojowe.


Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Badania wskazują pozytywne działanie wyciągu z czarnego pieprzu w schorzeniach żołądkowo-jelitowych i brzusznych. Stwierdzono, że stymuluje on enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego. Donosi się również, że może zmniejszyć czas opróżniania żołądka – pomocny w leczeniu zaparć, biegunki i niestrawności. Może okazać się niezwykle pomocny w złagodzeniu wzdęć żołądka, gazów i wiatrów.


Działanie przeciwzapalne

W badaniu opublikowanym przez Arthritis Research and Therapy testowano piperynę na interleukinach (markery stanu zapalnego w organizmie, które często są podwyższone w przypadku chorób takich jak zapalenie stawów).

Zespół badawczy stwierdził, że gdy choremu podawano 20-100 mg ekstraktu z czarnego pieprzu przez okres 8 tygodni, ból i objawy związane z zapaleniem stawów, znacznie się zmniejszyły.


Piperyna zwalcza problem otyłości na świecie

Piperyna (składnik naszej AXANTY) – czyli ekstrahowany (95%) ze znanego wszystkim ziarna czarnego pieprzu silny alkaloid piperydynowy. Zapewnia on może nie spektakularny i błyskawiczny, ale za to jeden z nielicznych, bezspornie udokumentowanych klinicznie – długotrwały efekt odchudzający. Jest idealnym wspomagaczem diety dla osób cierpliwych, nie potrafiących wejść w reżim treningowy. Ponadto poprawia wydolność fizyczną i koncentrację, reguluje ciśnienie i ujędrnia skórę. W literaturze nie istnieje ani jedna wzmianka o jakichkolwiek skutkach ubocznych suplementacji piperyną, niezależnie od przyjmowanych dawek. Polecamy stosowanie pieprzu czarnego z kurkumą, gdyż substancje czynne obu przypraw w połączeniu, wpływają silnie antynowotworowo oraz poprawiają metabolizm.

Rozbija komórki tłuszczowe

Badanie biochemiczne i biofizyczne substancji wykazały, że czarny pieprz po wprowadzeniu do diety wysokotłuszczowej pomógł znacząco zmniejszyć przyrost masy ciała bez radykalnych zmian w jadłospisie.

Warto również zwrócić uwagę na pozostałe właściwości piperyny:

  • Zmniejszeniu ulega rozmiar komórek tłuszczowych
  • Zmienia się poziom cholesterolu
  • Tłumiona jest leptyna i lipaza (hormony, które pomagają regulować głód)
  • Zmniejsza się stężenie trójglicerydów w wątrobie

Uważa się, że piperyna zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych poprzez hamowanie dwóch specyficznych białek – PPAR i LXR – które regulują geny odpowiedzialne za wzrost komórek tłuszczowych.


Silnie termogeniczna

Kluczem do skutecznej utraty tłuszczu jest oczywiście deficyt kalorii. Związki termogeniczne pomagają osiągnąć ten cel poprzez zwiększenie metabolizmu i zwiększenie obrotu energii.

Piperyna jest uważana za termogeniczną, ponieważ działa jak przełącznik do dwóch receptorów regulujących tłuszcz w organizmie – TRPA1 i TRPV1. Po uruchomieniu tych receptorów przyspiesza się metabolizm energetyczny, co w efekcie prowadzi do zahamowania wzrostu komórek tłuszczowych.


Co jest takiego szczególnego w AXANCIE?

W AXANCIE jest bardzo dobra astaksantyna oczywiście.  Ale jest tam także dość szczególny ekstrakt czarnego pieprzu.

Aby w ogóle piperyna mogła znaleźć się w spożywanych i dystrybuowanych przez Was suplementach, to od kilku już lat w UE musi przechodzić żmudne, wnikliwe badania w wytypowanych laboratoriach , spełniających wymogi licznych dyrektyw. Tym razem obostrzenia unijne na coś się wszak przydały, gdyż ubocznym efektem jednego z takich badań, przeprowadzanych w 2015 roku w szwedzkim Malmo – było trochę przypadkowe, acz sensacyjne w finale, odkrycie sposobu pozyskiwani 1-piperoylpiperydinyny o niezwykłych właściwościach: otóż obecność w układzie trawiennym  TEJ konkretnie 1-piperoylpiperydinyny pieprzowej już w relatywnie niewielkiej ilości (badania prowadzono na dawkach <5mg) niebywale zwiększa wchłanialność z jelita do krwi i limfy witamin z grupy B i karotenoidów, w tym astaksantyny oraz m.in. (uwaga!) licznych składników zawartych w konceptaklach morszczynów (patrz COLVITA!).

Dla astaksantyny oznacza to wg. autorów wynalazku podniesienie biodostępności o nawet 2000%!

Kibicujemy już od dwóch lat młodym, ambitnym Szwedom, w praktyce oznaczać to bowiem może, iż nasza AXANTA jest dzięki wykorzystaniu synergicznego działania piperyny najefektywniejszym z dostępnych na świecie produktów prozdrowotnych na bazie astaksantyny!

Tego typu doniesienia są w dzisiejszym świecie natychmiast komercjalizowane. COLWAY – dzięki przyjaźni trzech ludzi z dwóch odległych zakątków świata,  raz jeszcze uzyskał „przedpremierowy” niejako dostęp do substancji wyjątkowej.
„Nasz” dostawca piperyny – Piotr Szczeciński, który poznał autorów pieprzowego wynalazku na targach w… Korei –  twierdzi za wnioskami z ich prac, że tak silne działanie synergizujące wpływa na ogromne zwiększenie przyswajalności dobroczynnych substancji odżywczych – co wykazuje szczególnie 1-piperoylpiperydinyna krystalizowana wg. ich autorskiej metody.
W oparciu o wyniki bardzo rzetelnie wyglądających badań – złożony został w 2016 roku wniosek o patent europejski  – właśnie na sposób pozyskiwania „naszej” piperyny.  Procedura takiego wniosku jest nader żmudna (patrz: TUTAJ ). Jesteśmy jednak dobrej myśli bo… bardzo zainteresowani sukcesem młodych, szwedzkich pasjonatów.

Nie wszyscy nawet w COLWAY wiedzą, że mamy w  naszej ofercie unikatowy na skalę ogólnoświatową preparat „astaksantynowy” z  TAKĄ piperyną. Oczywiście nie wybraliśmy takiej właśnie kompozycji przypadkiem. O ile zaiste astaksantyna w AXANCIE jest, nawet jeśli nie 2000%, a tylko powiedzmy że 500% lepiej przyswajalna – dzięki mariażowi z piperyną – to i tak głosić możemy wszem i wobec o kolejnym unikatowym produkcie COLWAY. To właśnie AXANTA.

Na podstawie:

https://www.instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/

Zespół redakcyjny

Uśmiechy od COLWAY

Newsletter

Zapisz się teraz

Kontynując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close