Metylacja – Czy masz jej zaburzenia?
Metylacja
To zagadnienie, o którym coraz częściej mówi się w gabinetach dietetycznych. W niniejszej publikacji postaramy się wykazać znaczenie tego procesu dla zdrowia człowieka. Czym grozi nieprawidłowo przebiegający proces metylacji? Uzasadnimy jak ważną role odgrywają warianty genetyczne genu MTHFR, które regulują metylację, poziom homocysteiny oraz metabolizm kwasu foliowego.
Zaburzenia metylacji to zjawisko, o którym coraz częściej słyszymy. Można powiedzieć, że już połowa populacji ma z nią problem, a co za tym idzie – dużo niedoborów i problemów zdrowotnych. Warto przeczytać i być świadomym, że anemia nie zawsze oznacza tylko niedobory żelaza.
Witamina B12
Co to za witamina i za co odpowiada?
B12, inaczej kobalamina, to rozpuszczalna w wodzie witamina. Jej występowanie w przyrodzie jest dość ograniczone. Kiedy ciało wykorzysta odpowiednią ilość tej witaminy, resztki opuszczają organizm wraz z moczem. Oprócz tego nasza wątroba może przez długi czas przechowywać B12.
Witamina ta występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (głównie podroby, mięso, jaja i skorupiaki) oraz w nabiale. Nie są to na pewno wystarczające ilości, żeby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie, do tego nie wszystkie źródła są biodostępne – np. witamina B12 z jajek ma przyswajalność poniżej 9%.
Witamina B12 umożliwia wchłanianie witaminy A oraz aktywizację żelaza w organizmie. Pomaga w formowaniu się czerwonych krwinek oraz wspiera układ nerwowy. Jest wchłaniana w jelicie cienkim – najpierw zostaje związana z faktorem wewnętrznym IF (Intrinsic Factor), który produkowany jest w śluzówce żołądka i tak transportowana zostaje do jelita cienkiego, gdzie może poprawnie się wchłonąć.
Nasz organizm posiada magazyny B12, może ją przechowywać przez dłuższy okres czasu.
Co się dzieje, gdy masz niedobory B12?
- Jak już wspomniano wyżej, B12 jest powiązana z aktywizacją żelaza w organizmie – dlatego też często anemia może wynikać właśnie z niedoboru tej witaminy, a nie z niedoboru żelaza;
- Problemy ze skupieniem się i uwagą;
- Pogorszenie nastroju, stany depresyjne;
- Podniesienie poziomu homocysteiny;
- Zaburzenia w ogólnym funkcjonowaniu mózgu;
- Brzydki zapach ciała;
- Stany zapalne ust;
- Drętwienie lub mrowienie kończyn.
Kwas foliowy
Kwas foliowy jest syntetyczną formą B9, znaleźć ją można w suplementach i urozmaiconej diecie. Jest niezbędnym składnikiem naszego żywienia, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój, funkcjonowanie układu nerwowego oraz dba o należytą pracę mózgu . Organizm nie potrafi sobie sam wytwarzać tej witaminy, ani jej przechowywać (ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie), dlatego tak bardzo ważne jest dostarczanie go wraz z odpowiednimi pokarmami i suplementami.
Co wpływa na niedobory?
- Picie kawy;
- Spożywanie alkoholu;
- Palenie papierosów ;
- Branie środków antykoncepcyjnych;
- Stres;
- Celiakia;
- Choroby zapalne jelit;
- Metformina.
Co mogą spowodować niedobory?
- Słaby wzrost;
- Drażliwość;
- Problemy z pamięcią;
- Duszności;
- Alzheimer ;
- Choroby serca;
- Nowotwory;
- Defekty u dziecka;
- Depresja;
Metylacja – ważna sprawa
Za homeostazę organizmu w dużej mierze odpowiada prawidłowy przebieg cyklu przemiany folianów. Od jego sprawności zależy zdolność organizmu do przekształcania ważnych aminokwasów takich jak metionina i homocysteina; syntezy puryn, pirymidyn oraz metylacji DNA. Zaburzenia tego cyklu niosą za sobą szereg konsekwencji zdrowotnych, np. zwiększone ryzyko zawału serca, rozwój nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, anemii oraz chorób psychicznych i neurologicznych. Jego prawidłowy przebieg warunkuje prawidłowy rozwój płodu.
Metylacja to nieodzowny proces, który pozwala naszemu organizmowi funkcjonować płynnie, konwertować pewne substancje tak by były dla nas dostępne i wchłanialne. Przy okazji wspierany jest system odpornościowy, usuwane toksyny, tworzą się nowe komórki, następuje obniżenie poziomu histaminy. Jest to proces niezwykle ważny, a szczególną uwagę należy oddać homocysteinie. Jeśli mamy zaburzenia metylacji, jesteśmy narażeni na wysoki poziom homocysteiny, która musi przejść ten proces, aby przekształcić się w metioninę lub cysteinę. Do tego potrzebujemy witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Pojawia się błędne koło, mamy zaburzenia metylacji, bo nie wchłania nam się np. odpowiednio B12 i kwas foliowy.
Gen MTHFR
Jest to gen kodujący reduktazę metylenotetrahydrofolianu. Enzym ten odgrywa kluczową rolę w metabolizmie homocysteiny oraz przetwarzaniu aminokwasów. Dzięki niemu kwas foliowy i witamina B12 są zamieniane na bardziej dostępne dla naszego organizmu.
Niestety u coraz większej liczby osób następuje mutacja tego genu, co ciągnie za sobą wiele niekorzystnych następstw.
Rozpoczyna się od zaburzeń detoksyfikacji, wzrasta poziom homocysteiny poprzez złą konwersję kwasu foliowego. Nic tak naprawdę nie jest przetwarzane tak, jak powinno być. Gdy mamy problemy, nawet jedzenie mięsa może być szkodliwe, bo organizm nie radzi sobie z przetwarzaniem aminokwasów, nie potrafiąc tego usunąć.
Kobiety, które mają mutację genu MTHFR są o wiele bardziej narażone na urodzenie dziecka autystycznego lub z zespołem Downa (przez brak wchłanialności kwasu foliowego).
Organizm nie potrafi wtedy wykorzystać kwasu foliowego: przestaje się on w jakikolwiek sposób przetwarzać i zaczyna odkładać w organizmie, to samo dzieje się z B12 – więc jeśli mamy nadmiar (w wynikach) nie oznacza to, że się przesuplementowaliśmy, ale raczej to, że mamy zaburzenia metylacji i po prostu zamiast wchłaniać – nasz organizm to odkłada.
Zaburzenia metylacji często przyczyniają się do nowotworów, chorób o podłożu psychologicznym, a do tego dają inne, typowe objawy. Musimy pamiętać, że niedobory kwasu foliowego i B12, ciągną za sobą wiele niekorzystnych następstw, o których mowa wyżej.
Jak sobie radzić z zaburzeniami metylacji?
Po pierwsze prawidłowa dieta. Odżywanie jest najważniejsze. Należy zaopatrzyć się w produkty o wysokiej zawartości żelaza i witamin z grupy B. Pionierem jest tutaj wątróbka, ale cała reszta podrobów jest również bogata w te składniki, z mięs możemy wybrać również wołowinę. Pamiętaj jednak o tym, że nie u każdego mięso jest dobrym rozwiązaniem. Dobrą opcją jest również surowy miód, pyłek pszczeli, a jeżeli chodzi o warzywa to warto sięgnąć po natkę pietruszki, brukselkę, brokuły, jarmuż i botwinkę. Z owoców możemy wybrać śliwki, pomarańcze i morele.
Suplementacja
Jednym z cennych składników Axanty jest cały arsenał witamin z grupy B. W zaburzeniach metylacji szczególnie wskazana jest aplikacja głównie B12 i B6.
Axanta zawiera także standaryzowany na 95% piperyny ekstrakt czarnego pieprzu, który wspomaga:
– procesy trawienne,
– system immunologiczny,
– wspomaga funkcjonowanie dróg oddechowych i oczyszczanie wątroby,
– wspomaga funkcjonowanie całej powierzchni naszej skóry,
– a także narządów płciowych oraz krążenie krwi.
– ma funkcje reproduktywne dla żeńskiego układu rozrodczego i witalizuje układ nerwowy.
Izabela Malitka
Siergiej Batieczko i Jarosław Zych o preparacie Axanta:
Udostępnij ten materiał w swojej grupie dystrybucyjno-konsumenckiej:
http://bit.ly/Batieczko-Zych-o-preparacie-Axanta
Na podstawie materiałów zawartych na stronach: www.livethenature.com („Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia – metylacja”), www.nutrilife.pl („Czy masz zaburzenia metylacji?”)