Zachęcamy Was gorąco do przyjrzenia się bliżej zagadnieniom związanym z fungoterapią (czy inaczej mykoterapią) – czyli niezwykłym właściwościom terapeutycznym grzybów.
W medycynie Dalekiego Wschodu mówi się o tym od wieków, natomiast w Europie dopiero w ostatnich dekadach nastąpił wyraźny zwrot w postrzeganiu tej naturalnej metody wspomagania organizmu w różnego rodzaju dolegliwościach. To temat nie zarezerwowany już tylko dla „szamanów” i „znachorów”, ale dziedzina, której poświęcono wiele badań naukowych, dowodzących niezbicie, że warto sięgnąć po moc zawartą w grzybach.
Warto poznać: FungiCol suplement diety, w którego składzie znajdują się unikatowe w przyrodzie i cenne dla człowieka grzyby.
O tym niezwykłym potencjale terapeutycznym grzybów – oczywiście potwierdzonym naukowo – opowiedziała nam Profesor Bożena Muszyńska – wybitna specjalistka w zakresie mykologii, botaniki i analityki farmaceutycznej.
Z pewnością większość z nas przez lata żyła w powszechnie panującym przekonaniu, że grzyby to jedynie smak i aromat, a w dodatku są ciężkostrawne. Nic bardziej mylnego – mówi profesor Muszyńska. Otóż okazuje się, że nawet ten charakterystyczny grzybowy AROMAT ma kolosalne znaczenie, bo większość składających się na niego substancji lotnych (terpenoidów i oktanoli) ma właściwości lecznicze: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ciekawostką jest także wykorzystywanie tego aromatycznego aspektu potraw z grzybów przy problemach z jadłowstrętem.
Profesor Muszyńska przekonuje, że grzyby zdecydowanie powinny być obecne w naszej codziennej diecie, nawet w małych ilościach, np. w postaci suplementów, gdyż dowiedziono, że taka „sproszkowana” ich postać jest doskonale przyswajana przez nasz organizm. Mówi też o wynikach badań potwierdzających, że najważniejsza jest systematyczność w stosowaniu, czyli ciągła stymulacja – a wtedy możemy spodziewać się naprawdę bardzo znaczących efektów działania.
Wymieńmy tutaj tylko trzy podstawowe obszary, które są w centrum badań prowadzonych przez profesor Muszyńską.
Pierwszy z nich to profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych, takich np. jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Udowodniono bardzo silne działanie neuroregenerujace, neuroprotekcyjne i prokognitywne soplówki jeżowatej, a to dzięki zawartym w niej terpenoidom – związkom aktywującym naturalne czynniki wzrostu nerwów.
Niezwykłym odkryciem jest też wpływ substancji zawartych w kordycepsie i ganodermie (reishi) na wytwarzanie tzw. prekursorów serotoniny, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce depresji – chorobie będącej plagą naszych czasów.
Kolejny obszar dotyczący dobroczynnego dla naszego zdrowia działania grzybów związany jest z zawartą w nich chityną i polisacharydami. Chityna ma ogromny wpływ na homeostazę mikrobioty jelitowej, stanowiąc podstawowy „pokarm” dla tworzących ją bakterii. Stąd m. in. bardzo istotnym trendem jest wykorzystywanie grzybów w zespole metabolicznym związanym z otyłością, cukrzycą i nadciśnieniem.
Natomiast betaglukany, czyli najważniejsze polisacharydy grzybowe, aktywują system immunologiczny organizmu i mają ogromne znaczenie w terapii nowotworowej. Badania pokazały, że zdecydowanie zwiększają aktywność komórek antyrakowych i hamują namnażanie się komórek nowotworowych. To m. in. dlatego o reishi i shiitake mówi się jako o grzybach długowieczności.
O tym wszystkim w niezwykle ciekawy i przystępny sposób opowiada profesor Bożena Muszyńska.
Posłuchajcie koniecznie tego pasjonującego wywiadu, a ponadto dowiecie się jeszcze:
Na zakończenie – smakowity bonus 😊 Oto przepis na przepyszne, grzybowe i zdrowe danie, autorstwa jednego z uczestników Konkursu #GOTUJ z COLWAY. Smacznego!