Odchudzanie pieprzem?
Kilka słów o piperynie
Pieprz czarny używany jako suszona przyprawa od stuleci, jest określany jako „czarne złoto” i „król przypraw” ze względu na popularność w wielu kulturach i kuchniach. Kojarzony również od dawna z medycyną wschodu. To nie jest jednak takie proste, jak się wydaje! Nie wystarczy bowiem w czystej postaci przyprawa, której powszechnie używamy w kuchni… to za mało by w pełni wykorzystać jej możliwości. Cały sekret tkwi w magicznym składniku – piperynie! Naukowcy poświęcili sporo czasu na zbadanie właściwości tego komponentu – wierzchniej warstwy pieprzu – odpowiedzialnej za ostry i wyrazisty smak. Nie da się jednak w zaciszu domowej kuchni wyodrębnić piperyny z pieprzu. Na szczęście istnieją na rynku suplementacyjnym produkty, takie jak Axanta, które zawierają w sobie moc tego skutecznego składnika. Koreańscy uczeni Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong dowiedli, że piperyna nie tylko likwiduje tkankę tłuszczową, ale również wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie wiosennego przesilenia jest niezwykle istotne!
Pieprz czarny jest też doskonałym środkiem moczopędnym, przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym.
Piperyna jako związek bioaktywny
Piperyna jest najbardziej bioaktywnym składnikiem pieprzu. W praktyce oznacza to, że ma bezpośredni wpływ na tkanki i komórki. Dzięki istnieniu składników bioaktywnych możemy się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem na długie lata. Substancje te posiadają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, a regularne ich spożycie chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia czarnego pieprzu
Pojęcie „superfoods” w literaturze pojawia się ostatnimi czasy nagminnie…W przypadku czarnego pieprzu – użycie tego sformułowania jest jak najbardziej na miejsc – biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych oraz korzystne działanie ogólnoustrojowe.
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
Badania wskazują pozytywne działanie wyciągu z czarnego pieprzu w schorzeniach żołądkowo-jelitowych i brzusznych. Stwierdzono, że stymuluje on enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego. Donosi się również, że może zmniejszyć czas opróżniania żołądka – pomocny w leczeniu zaparć, biegunki i niestrawności. Może okazać się niezwykle pomocny w złagodzeniu wzdęć żołądka, gazów i wiatrów.
Działanie przeciwzapalne
W badaniu opublikowanym przez Arthritis Research and Therapy testowano piperynę na interleukinach (markery stanu zapalnego w organizmie, które często są podwyższone w przypadku chorób takich jak zapalenie stawów).
Zespół badawczy stwierdził, że gdy choremu podawano 20-100 mg ekstraktu z czarnego pieprzu przez okres 8 tygodni, ból i objawy związane z zapaleniem stawów, znacznie się zmniejszyły.
Piperyna zwalcza problem otyłości na świecie
Piperyna (składnik naszej AXANTY) – czyli ekstrahowany (95%) ze znanego wszystkim ziarna czarnego pieprzu silny alkaloid piperydynowy. Zapewnia on może nie spektakularny i błyskawiczny, ale za to jeden z nielicznych, bezspornie udokumentowanych klinicznie – długotrwały efekt odchudzający. Jest idealnym wspomagaczem diety dla osób cierpliwych, nie potrafiących wejść w reżim treningowy. Ponadto poprawia wydolność fizyczną i koncentrację, reguluje ciśnienie i ujędrnia skórę. W literaturze nie istnieje ani jedna wzmianka o jakichkolwiek skutkach ubocznych suplementacji piperyną, niezależnie od przyjmowanych dawek. Polecamy stosowanie pieprzu czarnego z kurkumą, gdyż substancje czynne obu przypraw w połączeniu, wpływają silnie antynowotworowo oraz poprawiają metabolizm.
Rozbija komórki tłuszczowe
Badanie biochemiczne i biofizyczne substancji wykazały, że czarny pieprz po wprowadzeniu do diety wysokotłuszczowej pomógł znacząco zmniejszyć przyrost masy ciała bez radykalnych zmian w jadłospisie.
Warto również zwrócić uwagę na pozostałe właściwości piperyny:
- Zmniejszeniu ulega rozmiar komórek tłuszczowych
- Zmienia się poziom cholesterolu
- Tłumiona jest leptyna i lipaza (hormony, które pomagają regulować głód)
- Zmniejsza się stężenie trójglicerydów w wątrobie
Uważa się, że piperyna zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych poprzez hamowanie dwóch specyficznych białek – PPAR i LXR – które regulują geny odpowiedzialne za wzrost komórek tłuszczowych.
Silnie termogeniczna
Kluczem do skutecznej utraty tłuszczu jest oczywiście deficyt kalorii. Związki termogeniczne pomagają osiągnąć ten cel poprzez zwiększenie metabolizmu i zwiększenie obrotu energii.
Piperyna jest uważana za termogeniczną, ponieważ działa jak przełącznik do dwóch receptorów regulujących tłuszcz w organizmie – TRPA1 i TRPV1. Po uruchomieniu tych receptorów przyspiesza się metabolizm energetyczny, co w efekcie prowadzi do zahamowania wzrostu komórek tłuszczowych.
Co jest takiego szczególnego w AXANCIE?
W AXANCIE jest bardzo dobra astaksantyna oczywiście. Ale jest tam także dość szczególny ekstrakt czarnego pieprzu.
Aby w ogóle piperyna mogła znaleźć się w spożywanych i dystrybuowanych przez Was suplementach, to od kilku już lat w UE musi przechodzić żmudne, wnikliwe badania w wytypowanych laboratoriach , spełniających wymogi licznych dyrektyw. Tym razem obostrzenia unijne na coś się wszak przydały, gdyż ubocznym efektem jednego z takich badań, przeprowadzanych w 2015 roku w szwedzkim Malmo – było trochę przypadkowe, acz sensacyjne w finale, odkrycie sposobu pozyskiwani 1-piperoylpiperydinyny o niezwykłych właściwościach: otóż obecność w układzie trawiennym TEJ konkretnie 1-piperoylpiperydinyny pieprzowej już w relatywnie niewielkiej ilości (badania prowadzono na dawkach <5mg) niebywale zwiększa wchłanialność z jelita do krwi i limfy witamin z grupy B i karotenoidów, w tym astaksantyny oraz m.in. (uwaga!) licznych składników zawartych w konceptaklach morszczynów (patrz COLVITA!).
Dla astaksantyny oznacza to wg. autorów wynalazku podniesienie biodostępności o nawet 2000%!
Kibicujemy już od dwóch lat młodym, ambitnym Szwedom, w praktyce oznaczać to bowiem może, iż nasza AXANTA jest dzięki wykorzystaniu synergicznego działania piperyny najefektywniejszym z dostępnych na świecie produktów prozdrowotnych na bazie astaksantyny!
Tego typu doniesienia są w dzisiejszym świecie natychmiast komercjalizowane. COLWAY – dzięki przyjaźni trzech ludzi z dwóch odległych zakątków świata, raz jeszcze uzyskał „przedpremierowy” niejako dostęp do substancji wyjątkowej.
„Nasz” dostawca piperyny – Piotr Szczeciński, który poznał autorów pieprzowego wynalazku na targach w… Korei – twierdzi za wnioskami z ich prac, że tak silne działanie synergizujące wpływa na ogromne zwiększenie przyswajalności dobroczynnych substancji odżywczych – co wykazuje szczególnie 1-piperoylpiperydinyna krystalizowana wg. ich autorskiej metody.
W oparciu o wyniki bardzo rzetelnie wyglądających badań – złożony został w 2016 roku wniosek o patent europejski – właśnie na sposób pozyskiwania „naszej” piperyny. Procedura takiego wniosku jest nader żmudna (patrz: TUTAJ ). Jesteśmy jednak dobrej myśli bo… bardzo zainteresowani sukcesem młodych, szwedzkich pasjonatów.
Nie wszyscy nawet w COLWAY wiedzą, że mamy w naszej ofercie unikatowy na skalę ogólnoświatową preparat „astaksantynowy” z TAKĄ piperyną. Oczywiście nie wybraliśmy takiej właśnie kompozycji przypadkiem. O ile zaiste astaksantyna w AXANCIE jest, nawet jeśli nie 2000%, a tylko powiedzmy że 500% lepiej przyswajalna – dzięki mariażowi z piperyną – to i tak głosić możemy wszem i wobec o kolejnym unikatowym produkcie COLWAY. To właśnie AXANTA.
Na podstawie:
https://www.instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/
Zespół redakcyjny
Uśmiechy od COLWAY