Strona główna - 385-zmiana-wartosci-punktowej-kwalifikacji-prowizyjnej

UWAGA! WAŻNE!

UWAGA! WAŻNE!

 

 

Dochodzą nas informacje, że niektórzy z Was nie zrozumieli komunikatu o zmianie wartości punktowej kwalifikacji prowizyjnej i progów rabatowych.

Widzą na razie tylko, że aby mieć w marcu kwalifikację prowizyjną, muszą kupić więcej produktów, natomiast nie widzą jeszcze swoich prowizji, więc wydaje im się, że jest to zmiana na ich niekorzyść.  Drodzy Menedżerowie! Najważniejszą zmianą nie jest to, że produkty mają teraz o 15% mniejszą wartość punktową, lecz to, że punkt (który od niepamiętnych czasów był dla Was po prostu złotówką netto) – teraz „kosztuje” 1,15 zł!  Co oznacza, że uwaga! – Jeśli wszyscy Menedżerowie w Twojej strukturze zrobią jak co miesiąc swoją kwalifikację
2600 pkt, to Twoja prowizja zwiększy się o 15%.  Ale jeżeli nie będą rozumieć idei zmiany, która tak naprawdę nie jest nawet zmianą, a zwykłą  „korektą inflacyjną”lub jak kto woli, indeksacją – to mogą „obrazić się” i nie zrobić kwalifikacji, bo nie dostrzegli korzyści z tego płynących.
A wtedy rzeczywiście nie będzie i podwyżki…

To jest zadanie dla tych wszystkich z Was Liderzy i Menedżerowie, którzy widzicie przecież w Systemie, kto systematycznie robił kwalifikacje prowizyjną, a nagle się „zawiesił”, by do niego zatelefonować i upewnić się, czy aby na pewno rozumie, że nie ma żadnej „podwyżki w jedną stronę”? My nie potrafimy już prościej wytłumaczyć, na czym polega ta zmiana, niż zrobiliśmy to w Aktualnościach. Dlatego bardzo prosimy o to, byście raz jeszcze, a jeśli będzie potrzeba, kilka razy aż do skutku przeczytali akapit o marcowych zmianach.  COLWAY nie może z samej konstrukcji Umowy wprowadzić kiedykolwiek zmian natury finansowej na Waszą niekorzyść! Czyżby niektórzy o tym zapomnieli?

Newsletter

Zapisz się już teraz

Kontynując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close