Strona główna - 433-astaksantyna-axanta-a-glutation-oracol-roznice

JAK SIĘ PRZED NIMI UCHRONIĆ?

Wolne rodniki – cichy zabójca. Jak się przed nimi uchronić?

Astaksantyna (AXANTA) a glutation (ORACOL) – różnice

 


„Jedynie połączenie tych dwóch antyoksydantów daje pełną ochronę przed wolnymi rodnikami i oczyszczenie organizmu.”

Każdego dnia jesteśmy narażeni na różne źródła wolnych rodników, takich jak zanieczyszczenia chemiczne, napromieniowanie, zanieczyszczenia powietrza lub generowane przez nasz organizm – stres lub choroby. Ostatnio liczne badania dowiodły, że wolne rodniki są powiązane z chorobami takimi jak choroby serca, zapalenie stawów a nawet nowotwory.

Uszkodzenie, które wywołane jest przez wolne rodniki w naszej komórce nazywa się utlenianiem. Przeciwutleniacz to substancja, która może powstrzymać wolne rodniki przed uszkodzeniem komórek. Nasz organizm w naturalny sposób wytwarza przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, czyniąc je nieszkodliwymi dla innych komórek. Niestety, przeciwutleniacze produkowane naturalnie przez organizm nie wystarczą. Dlatego musimy stale dostawać je z zewnątrz. Możemy pozyskiwać przeciwutleniacze z posiłku, ale większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości przeciwutleniaczy z naturalnych źródeł.

Astaksantyna jest naturalnym karotenoidem wytwarzanym przez mikroalgi i spożywanym przez kilka różnych form życia morskiego, w tym łososia, homara, krewetki i inne organizmy czerwono zabarwione. Astaksantyna jest silnym przeciwutleniaczem ze względu na wyjątkową strukturę molekularną, która sprawia, że jest silniejsza niż inne przeciwutleniacze, takie jak witamina A, witamina C i witamina E. Większość innych przeciwutleniaczy jest zubożona po zneutralizowaniu wolnych rodników, ale astaksantyna pozostaje nietknięta i aktywna. Dlatego też astaksantyna jest nazywana czystym przeciwutleniaczem, który może zapewnić wszechstronną ochronę antyoksydacyjną przed różnymi szkodliwymi działaniami toksyn, paleniem, promieniowaniem UV, promieniami X, alkoholem i lekami. Astaksantyna jest także w stanie przekroczyć barierę krew-mózg, chroniąc nasz mózg i układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym.

Nasz największy narząd – skóra, jest stale narażona na działanie wolnych rodników wytwarzanych przez promienie UV, zanieczyszczenia, stres i złe odżywianie, powodując problemy skórne, takie jak zmarszczki, drobne linie i plamy starcze. Astaksantyna może działać jako wewnętrzny filtr przeciwsłoneczny, chroniąc naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, redukując oznaki starzenia. Poza tym, Astaksantyna może również poprawić elastyczność skóry, zapobiegając utracie wilgoci w skórze i hamując rozkład kolagenu. W końcu astaksantyna może pomóc odsłaniać naturalne piękno naszej skóry od środka.

Glutation – główny antyoksydant i środek detoksykacyjny

Glutation jest jedną z najpotężniejszych substancji ochronnych w ludzkim ciele, znajdującą się we wszystkich komórkach. Jest to prosta, ale niezbędna cząsteczka zbudowana z 3 bloków białkowych: cysteiny, glicyny i glutaminianu. Glutation może być pozyskany z diety lub produkowany przez nasz organizm. Wszystkie komórki mogą wytwarzać glutation, wątroba wytwarza największe ilości ze względu na swoją główną rolę w detoksykacji.

W pewnych warunkach poziom glutationu w naszym organizmie może zostać wyczerpany, co wymaga dodatkowej suplementacji w walce z wolnymi rodnikami. Czynniki, które mogą obniżyć poziom glutationu w organizmie, to: stres, niezrównoważona dieta, wiek, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, leki i niekorzystne warunki zdrowotne.

Glutation jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Glutation nie tylko pomaga chronić nasze ciało przed stresem oksydacyjnym, ponieważ jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników, ale także pomaga w recyklingu innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E. Dlatego nazywa się go „głównym przeciwutleniaczem”!

Melanina jest pigmentem wytwarzanym przez aktywację enzymu tyrozynazy, aby nadać naszej skórze jej koloryt. Glutation zmniejsza produkcję melaniny poprzez hamowanie aktywności tyrozynazy, wyrównując koloryt naszej skóry. Glutation chroni również włókna kolagenowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zachowując elastyczność skóry.

Glutation odgrywa również kluczową rolę w naszym układzie odpornościowym(!), stymulując naturalne zdolności komórek odpornościowych. W naszym ciele glutation powstaje w wątrobie, organie odpowiedzialnym za detoksykację naszego ciała. Glutation jest zaangażowany w proces detoksykacji wątroby poprzez eliminację toksyn i substancji chemicznych, które organizm już wchłonął i neutralizuje toksyny w naszym jelicie zanim jeszcze zostaną wchłonięte.

Astaksantyna i glutation powinny być przyjmowane przez osoby stale narażone na działanie wolnych rodników, np. stres, nadmierne światło słoneczne, dym, alkohol, toksyczne opary i chemikalia. Ci, którzy chcą poprawić detoksykację swojego organizmu, utrzymać sprawny układ odpornościowy(!), regularny koloryt i zdrowie skóry, powinni przyjmować astaksantynę wraz z glutationem.

Jedynie połączenie tych dwóch antyoksydantów daje pełną ochronę przed wolnymi rodnikami i oczyszczenie organizmu.

Oczyszczenie organizmu, wzmocnienie układu odpornościowego, krwionośnego oraz nerwowego, a dodatkowo suplementacja polifenolami jest szczególnie istotna w przypadku życia w zanieczyszczonym środowisku (smog) oraz osłabienia organizmu.

Uwaga 1: Warto pamiętać, iż OraCol jest (poza l-glutationem i l-cysteiną) źródłem dużej ilości roślinnych polifenoli!

„Polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu. Polifenole dzielą się na podatne na hydrolizę taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz związki należące do klasy fenylopropanoidów, takie jak flawonoidy i lignany. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.” (cytat z Wikipedii)

Uwaga 2: Tylko zredukowany glutation (taki, jaki występuje w składzie OraColu) jest przyswajalny przez organizm!

Olimpia Baranowska

Newsletter

Zapisz się teraz

Kontynując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close