Strona główna - Dlaczego grzyby mają moc

Dlaczego grzyby mają moc?

Dlaczego grzyby mają moc?

Zachęcamy Was gorąco do przyjrzenia się bliżej zagadnieniom związanym z fungoterapią (czy inaczej mykoterapią) – czyli niezwykłym właściwościom terapeutycznym grzybów.

W medycynie Dalekiego Wschodu mówi się o tym od wieków, natomiast w Europie dopiero w ostatnich dekadach nastąpił wyraźny zwrot w postrzeganiu tej naturalnej metody wspomagania organizmu w różnego rodzaju dolegliwościach. To temat nie zarezerwowany już tylko dla „szamanów” i „znachorów”, ale dziedzina, której poświęcono wiele badań naukowych, dowodzących niezbicie, że warto sięgnąć po moc zawartą w grzybach.

Warto poznać: FungiCol suplement diety, w którego składzie znajdują się unikatowe w przyrodzie i cenne dla człowieka grzyby. 

O tym niezwykłym potencjale terapeutycznym grzybów – oczywiście potwierdzonym naukowo – opowiedziała nam Profesor Bożena Muszyńska – wybitna specjalistka w zakresie mykologii, botaniki i analityki farmaceutycznej. 

Z pewnością większość z nas przez lata żyła w powszechnie panującym przekonaniu, że grzyby to jedynie smak i aromat, a w dodatku są ciężkostrawne. Nic bardziej mylnego – mówi profesor Muszyńska. Otóż okazuje się, że nawet ten charakterystyczny grzybowy AROMAT ma kolosalne znaczenie, bo większość składających się na niego substancji lotnych (terpenoidów i oktanoli) ma właściwości lecznicze: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ciekawostką jest także wykorzystywanie tego aromatycznego aspektu potraw z grzybów przy problemach z jadłowstrętem.  

Profesor Muszyńska przekonuje, że grzyby zdecydowanie powinny być obecne w naszej codziennej diecie, nawet w małych ilościach, np. w postaci suplementów, gdyż dowiedziono, że taka „sproszkowana” ich postać jest doskonale przyswajana przez nasz organizm. Mówi też o wynikach badań potwierdzających, że najważniejsza jest systematyczność w stosowaniu, czyli ciągła stymulacja – a wtedy możemy spodziewać się naprawdę bardzo znaczących efektów działania.

Wymieńmy tutaj tylko trzy podstawowe obszary, które są w centrum badań prowadzonych przez profesor Muszyńską. 

Pierwszy z nich to profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych, takich np. jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Udowodniono bardzo silne działanie neuroregenerujace, neuroprotekcyjne i prokognitywne soplówki jeżowatej, a to dzięki zawartym w niej terpenoidom – związkom aktywującym naturalne czynniki wzrostu nerwów.

Niezwykłym odkryciem jest też wpływ substancji zawartych w kordycepsie i ganodermie (reishi) na wytwarzanie tzw. prekursorów serotoniny, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce depresji – chorobie będącej plagą naszych czasów.

Kolejny obszar dotyczący dobroczynnego dla naszego zdrowia działania grzybów związany jest z zawartą w nich chityną i polisacharydami. Chityna ma ogromny wpływ na homeostazę mikrobioty jelitowej, stanowiąc podstawowy „pokarm” dla tworzących ją bakterii. Stąd m. in. bardzo istotnym trendem jest wykorzystywanie grzybów w zespole metabolicznym związanym z otyłością, cukrzycą i nadciśnieniem.

Natomiast betaglukany, czyli najważniejsze polisacharydy grzybowe, aktywują system immunologiczny organizmu i mają ogromne znaczenie w terapii nowotworowej. Badania pokazały, że zdecydowanie zwiększają aktywność komórek antyrakowych i hamują namnażanie się komórek nowotworowych. To m. in. dlatego o reishi i shiitake mówi się jako o grzybach długowieczności.

O tym wszystkim w niezwykle ciekawy i przystępny sposób opowiada profesor Bożena Muszyńska. 

Posłuchajcie koniecznie tego pasjonującego wywiadu, a ponadto dowiecie się jeszcze:

  • Jakie grzyby osiągały nawet 10 m wysokości?
  • Dlaczego chińskie lekkoatletki podejrzewano o doping?
  • Jakie gatunki naczelnych uwielbiają grzyby?
  • Dlaczego grzyby rosły tam, gdzie jeżdżono wozami drabiniastymi?
  • Do czego można wykorzystać hubę?
  • Co jeszcze skrywa tajemniczy świat grzybów?
  •  

     
    Na zakończenie – smakowity bonus 😊 Oto przepis na przepyszne, grzybowe i zdrowe danie, autorstwa jednego z uczestników Konkursu #GOTUJ z COLWAY. Smacznego!
     
    risotto z kurkami

     

    Newsletter

    Zapisz się teraz

    Kontynując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie more information

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close